Transit


Transit 2000 [View this page in English]
Keer terug naar het overzicht

TRANSIT duidt op de dynamiek van een steeds veranderende maatschappij en cultuur ... is de titel van één van de beste werken van de Belgische compinist André Laporte én van Brian Ferneyhough, aan wie voor de eerste editie van TRANSIT een compositie-opdracht werd gegeven ... drukt de gerichtheid op vernieuwende muzikale expressievormen uit ... maakt van componisten, uitvoerders en luisteraars reizigers die het onbekende zonder routebeschrijving tegemoet treden: 'Caminantes, no hay caminos, hay uque caminar'.

TRANSIT is een kleinschalig, radicaal en selectief festival voor avant-gardemuziek dat vanaf 2000 jaarlijks te Leuven wordt georganiseerd.Tijdens de eerste editie wordt de oorsprong van de naoorloogse vernieuwende muziek verkend. Het integraal serialisme is een hius met vele onbekende en quasi onbetreden kamers, die nu voor het publiek worden geopend: Milton Babbitt, Michel Fano, Karel Goeyvaerts, Jean Barraqué, Henri Pousseur, Bo Nilsson en Herman van San. Deze laatste is zelfs met een eerste uitvoering vertegenwoordigd (van een werk uit 1957!). Ook de meest actuele muziek komt aan bod, met de creatie van twee opdrachten aan Brian Ferneyhough en Serge Verstockt, componisten die aspecten uit het serialisme verder doordenken. 

(Mark Delaere)


De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.