Transit


Transit 2001 [View this page in English]
Keer terug naar het overzicht

Tijdens de tweede editie van dit avant-gardefestival gaat de aandacht nog meer naar de meest recente muziek. Het TRANSIT-weekend biedt niet minder dan vijf creaties (A. Curran, L. Goethals, G. Logghe, E. Oña en S. Van Eycken). Michael Finnissy's monumentale The History of Photography in Sound  wordt voor het eerst integraal uitgevoerd in combinatie met beeldmateriaal. Dit werk duurt in zijn geheel 51/2 uur, maar de drie concerten kunnen ook afzonderlijk bijgewoond worden. Finnissy is overigens zowat de spilfiguur van deze editie. Hij is ongetwijfeld een van de boeiendste componisten van het ogenblik. Daarnaast is hij ook een begenadigd pianist en dirigent, en ook deze talenten worden tijdens het concert met Champ d'Action in de kijker geplaatst. 

Het gloednieuwe blokfluitkwartet Apsara creëert een in opdracht van TRANSIT geschreven werk van Alvin Curran. De kroon op het werk wordt gezet door het Ensemble Modern. Dit wereldberoemde ensemble creëert een werk van de jonge Vlaamse componist Geert Logghe, speelt recent werk van E. Poppe en J.M. Staud en voert K. Saariaho's vioolconerto Graal Théâtre uit.

In de marge van de concerten geeft Christopher Fox (University of Huddersfield) een seminarie over Finnissy, diens History of Photography in Sound en de relatie beeld / geluid hierin; daarnaast is er ook een workshop geleid door de componisten wiens werk wordt uitgevoerd tijdens TRANSIT. De introductiesop de concerten worden eveneens door de componisten gegeven.

(Mark Delaere)


De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.