Transit


Transit 2002 [View this page in English]
Keer terug naar het overzicht

Tijdens TRANSIT, een kort maar krachtig avant-gardefestival in Leuven, staat dit jaar de muziek van Iannis Xenakis centraal. Deze vorig jaar overleden componist was gefascineerd door (de mythen van) de antieke cultuur - Xenakis is van Griekse afkomst - en door de confrontatie van primitieve oerkracht met moderne uitdrukkingsmiddelen. Voeg daar nog een portie politiek engagement aan toe en de link met sommige films van Pasolini is vlug gelegd. Het leek ons dan ook zinvol Pasolini's meesterwerken 'Edipo Re' en Medea' te programmeren. Ook jongere componisten die in Xenakis' spoor gewerkt hebben, komen aan bod. L. Brewaeys studeerde nog bij Xenakis, end at geldt ook foor F Guerrero, Th, Bruttger en J. Harley. Verschillende tekstbijdragen in dit programmaboek zijn van de hand van studenten Musicologie van de K.U.Leuven, die vorig academiejaar een bijzonder spannend seminarie hielden over notatie en analyse van Xenakis' muziek.

In cooproductie met Klara organiseren we vanaf dit jaar een concert met muziek van jonge Vlaamse componisten als opmaat van TRANSIT. In de marge van de concerten gaat ook een seminarie rond Xenakis door, en uiteraard worden alle concerten voorafgegaan door een concertinleiding door de componisten zelf. Last but not least staan er vier creaties op het programma (S. Van Eycken, M. Valcke, S. Verstockt en Th. Bruttger). Naast het Prometheus Ensemble en Champ d'Action zijn het schitterende ensemble musikFabrik en het onvolprezen Arditti Kwartet voor het eerst te gast in TRANSIT. 

(Mark Delaere)


De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.