Transit

BIO COMPONIST

Cascade | Maarten Buyl

Componist en sound designer Maarten Buyl (°1982) studeerde muziektheorie, analyse, compositie en muziektechnologie aan de Conservatoria van Brussel en Antwerpen. Hij vulde deze studies aan met compositorische en muziektheoretische masterclasses, o.a. aan het Orpheus Instituut in Gent. Tussen 2006 en 2010 werkte hij als onderzoeksassistent mee aan de ontwikkeling van een metamodel voor muzikale analyse in een samenwerking tussen het conservatorium van Brussel en de VUB. Sinds 2011 werkt hij als sound engineer bij Opera Ballet Vlaanderen.

Zijn composities werden onder meer uitgevoerd door het Goeyvaerts trio, het Vlaams Radio Orkest, ChampdAction en Quatuor Danel. Daarnaast realiseerde hij klankontwerpen voor en opnames van hedendaagse dans-, muziek-, theater- en operaproducties, in diverse samenwerkingen met onder meer ChampdAction, LOD, Fabre/Troubleyn, het Toneelhuis en Virion. Maarten Buyl staat regelmatig in voor de ontwikkeling en de uitvoering van live electronics bij producties van ChampdAction. Tussen 2018 en 2021 zal hij er als huisartiest nieuw werk maken.
De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.