Transit

Pianiste, componiste, improvisator en performer Heleen Van Haegenborgh studeerde piano aan het Koninklijk Conservatorium Gent en compositie aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. In haar werk vloeien creatie, compositie, improvisatie en uitvoering samen, en staan samenwerkingen centraal. Zo werkt ze graag met beeldende kunstenaars, filmmakers, ensembles, musici en theatermakers als bijvoorbeeld Nordic Affect, LOD en Guy De Bièvre aan interdisciplinaire projecten, wat resulteert in een uitgebreide werkenlijst als co-auteur in erg uiteenlopende formats. Zo componeerde ze onder meer Mock Interiors (2008) samen met Gunther Venrooy, Rondo Regina (2013) voor 'wired piano' - haar eigen techniek om de piano te prepareren - en Signaux (2013) voor 23 misthoorns en piano.

Steeds vormt een buitenmuzikaal element voor haar muzikale inspiratie, waarbij (imaginaire) filmscripts een belangrijke tool vormen, zoals onder meer voor de voorstelling First Reading, notes (2017) die ze creëerde met gitarist Frederik Leroux, dat geschreven werd als soundtrack voor Lászloó Moholy-Nagy's onuitgevoerde Dynamik der Grossstadt en Index for harpsichord and string trio (2017) dat ze schreef voor het IJslandse Nordic Affect geïnspireerd door Georges Perecs Signe particulier : néant. Van Haegenborgh stond als pianiste reeds op de podia van onder meer MAFestival, Soundinmotion en Pianodays, en haar werk werd op verschillende gelegenheden uitgevoerd en opgenomen. Kenmerkend voor haar compositorische stijl zijn een fascinatie voor het binnenwerk van de piano, minutieuze klankgerichtheid en een voorliefde voor langzame, subtiele muzikale beweging.
De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.