Transit

Simon Steen-Andersen (1976) is een in Berlijn gevestigde componist, performer en installatiekunstenaar, werkzaam op het domein tussen instrumentale muziek, elektronica, video en performance. Hij schrijft voor bezettingen variërend van symfonieorkest en kamermuziek (met en zonder multimedia) tot solo performances en installaties. De composities van de afgelopen 6-7 jaar concentreren zich op de integratie van concrete elementen in de muziek en de nadruk op de fysieke en choreografische aspecten van instrumentale uitvoering. 

De werken bevatten vaak versterkte akoestische instrumenten in combinatie met sampler, video, eenvoudige alledaagse voorwerpen of zelfgemaakte constructies. Simon Steen-Andersen studeerde compositie bij Karl Aage Rasmussen, Mathias Spahlinger, Gabriel Valverde en Bent Sørensen in Aarhus, Freiburg, Buenos Aires en Copenhagen tussen 1998-2006. Sinds 2008 geeft Steen-Andersen compositie aan de Royal Academy of Music in Aarhus, Denemarken. In 2013-2014 was hij gastdocent aan de Norwegian Academy of Music in Oslo en in 2014 gaf hij een lezin aan de Darmstädter Ferienkursen für neue Musik.
De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.