Transit

De composities van Claude Ledoux tonen een aanpak die refereert aan de muzikale synthese om zo de vele kwaliteiten van onze gefragmenteerde wereld uit te drukken. De fascinatie voor het fenomeen van klank heeft de componist aangezet tot akoestische introspecties, geholpen door de recente technologie, computerprogramma’s en klanksynthese (echo’s van onderzoek naar elektronische muziek aan de studio’s van Luik en ircam). Zijn interesse in populaire en Oosterse muziek deed hem nadenken over de relatie tussen uitvoerder en instrument doorheen gebaren en muzikale incarnatie. 

Zijn liefde voor klanken uit alle windstreken stimuleerde hem tot veldonderzoek in Oostelijke landen (India, Cambodja, Vietnam, Indonesië, Japan) en Zuid-Amerika om hun traditionele muziek te leren. Het muzikale werk van Claude Ledoux synthetiseert deze elementen in een weelderige omgeving met het verlangen het fenomeen van de melodie te vernieuwen, een plaats waar emotie vanuit de ontmoeting van verschillende imaginaire culturen komt.




De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.