Transit

Prof. Lachenmann studeerde compositie en muziektheorie bij Johann Nepomuk David en piano bij Jürgen Uhde aan de Staatliche Hochschule für Musik und darstellende Kunst Stuttgart van 1955-58 en compositie bij Luigi Nono in Venetië (1958-60). Later studeerde hij aan het Instituut voor Psychoakoestiek en Elektronische Muziek (ipem) aan de Universiteit Gent. Hij ontving een eredoctoraat van de Hochschule für Musik, Theater und Medien Hannover in 2001 een eredoctoraat van de Hochschule für Musik Carl Maria von Weber in Dresden in 2010; en een eredoctoraat van de Hochschule für Musik und Tanz in Keulen in 2012. 

“It is all too easy to dismiss the work of Lachenmann as “musica negativa”, in the deprecatory manner that the term was used by Hans Werner Henze in his attack on this composer. What is at play is the fact that Lachenmann’s music forces the listener to confront and question their ingrained expectations from and responses to music, in an attempt to extend and further illuminate one’s powers of perception. This is far from mere nihilism.” (Ian Pace, Musical Times)
De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.