Transit

Hugo Morales Murguía (1979) is een Mexicaanse componist en geluidskunstenaar die momenteel vanuit Den Haag werkt. Zijn werk focust op de ontwikkeling van alternatieve instrumenten om klank te genereren. Hij werkt met uitbreidingen van bestaande instrumenten of instrumentale benaderingen van alledaagse voorwerpen. Techniek, notatie, fysische aanpassingen en verschillende soorten technologie vormen de rode draad doorheen zijn composities en uitvoeringen. Na zijn studies aan het Centro de Investigación y Estudios de la Música (CIEM) in Mexico City verhuisde hij naar Nederland om er zijn studies verder te zetten. 

Hij behaalde er masterdiploma’s compositie en sonologie en maakte een doctoraat aan het Centre of Contemporary Music Practice aan Brunel University in Londen. Zijn muziek werd bekroond door verenigingen en op wedstrijden zoals de Mexican Music Council, de Internationale Gaudeamus Muziekweek en het International Forum of New Music in Mexico. Zijn werken worden uitgevoerd door ensembles en muzikanten zoals het Arditti Quartet, Ensemble Intercontemporain, El Cuarteto Latinoamericano, Ensemble Klang, EXAUDI, Vortex Ensemble, het London Contemporary Orchestra en vele anderen.
De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.