Transit

Thomas Smetryns | A Romantic Environment | 2009

img

A Romantic Environment is een compositie-installatie voor kinderstemmen, viool, cello (toy) piano en twee tuba’s van Thomas Smetryns (°1977). In dit werk interpreteert en analyseert de componist bepaalde thema’s uit het einde van de achttiende en begin van de negentiende eeuw, zoals het romantische verlangen naar eenzaamheid of woeste, ongerepte natuur. In zijn Romantic Environment maakt Smetryns geen gebruik van stilistische kenmerken van de romantiek, maar plaatst hij thema’s uit deze periode in een actuele context.

Het werk bestaat uit zeven delen die speciaal werden gecomponeerd voor kinderen tussen zeven en vijftien jaar. Bepaalde delen zijn zuiver vocaal, andere zijn instrumentaal. Deze composities kunnen op een vrije manier met elkaar worden gecombineerd. Sommige creëren een bepaalde sfeer en komen eerder improvisatorisch tot stand tijdens het repetitieproces, andere delen zijn uitgeschreven partituren op maat van jonge muzikanten.


Lees verder »

A Romantic Environment | Thomas Smetryns

Genoveva in der Waldeinsamkeit

Vöglein Environment

Liederbuch Environment

Tannhäuser Environment

Sind wir nicht geplagte wesen

A Catalogue of Romantic Gestures

Heine Environment

 

Gecreëerd op zondag 25 oktober 2009, STUK, Leuven, in het kader van TRANSIT

Hernemingen: 8 november 2009, Rode Hond, 30CC, Leuven & 13 februari 2010, Mu.zee Oostende (opening tentoonstelling 'Op bezoek bij Ensor')

MET

Jelle Moors, Hannah Serneels, Melanie Gruwez, Celie Huybens, Cédric Grandjean, Lauranne Catoire, Valerie Belemans, Matthias De Klerck, Anne-Sophie De Klerck, Nele Vertommen, Ann-Sophie Paesen, Merel Moors, Silke Rys, Oriana Santana, Tia Morren, Berlinde Deman, Christophe Morisset, Esther-Elisabeth Rispens, Femke Gyselinck, Hannah Serneels, Melanie GruwezMedia en bijlages

Uitvoeringsinstructies

De compositie A Romantic Environment van componist Thomas Smetryns (°1977) bestaat uit zeven delen. Deze zijn geschreven voor verschillende bezettingen, en hebben geen vaste volgorde. Tijdens het repetitieproces – dat in het ideale geval wordt begeleid door de componist en misschien zelfs een regisseur – krijgt het werk vorm. Daarbij wordt de volgorde en in bepaalde gevallen ook de lengte van de verschillende bewegingen bepaald.


Lees verder »     Download (pdf)     

Technische fiche

Duur: 20 minuten

Intstrumentatie

Stemmen (kinderen tussen 7 en 15 jaar) en instrumenten

Afhankelijk van welke delen worden gespeeld zijn de volgende stemmen en/of instrumenten nodig:


Lees verder »     Download (pd=f)     

LuisterfragmentProgrammaboektekst TRANSIT

Thomas Smetryns componeerde werk voor: kinderstemmen, twee tuba’s, stemvorken, schelpen en stenen en gaf het een plek in zijn reeks Environments. De kinderen moeten geen muziek kennen, de verschillende delen mogen naar eigen ingeving samengevoegd, de opstelling is vrij in de ruimte, omringende geluiden kunnen erbij horen … De voorstelling is niet te voorspellen, dat u iets verrassends te zien en te horen krijgt wel.


Lees verder »     

Rechten

MATRIX doet haar best alle rechthebbenden met betrekking tot materiaal op deze website te achterhalen. Wie meent dat zijn/haar materiaal onrechtmatig hier is gebruikt, verzoeken wij ons te contacteren.

Creative Commons License


Lees verder »     
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

Uitleenmogelijkheden

De partituur en het opnamefragment kan u ook ontlenen uit de collectie van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] te Leuven.

Openingsuren: dinsdag & woensdag (10u-18u), donderdag & vrijdag (14u-18u)

Meer informatie: info@matrix-new-music.be


Meer over de componist

Componeren betekent voor Thomas Smetryns meer dan het louter fabriceren van composities. Het is veeleer het denkproces over de relatie muziek/ maatschappij dat bij hem centraal staat. Zijn composities belichten telkens één of meerdere aspecten hiervan. Daar men op bovengenoemde vraag natuurlijk geen eenduidige antwoorden vindt - de werkelijkheid is in feite caleidoscopisch en voor iedereen anders – gaat Thomas Smetryns constant op zoek naar de nuance.

Bron: matrix-new-music.be

Lees meer »De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.