Transit


Transit 2014 [View this page in English]
Keer terug naar het overzicht

TIJD VOOR EEN FEESTJE! Het Festival van Vlaanderen is twintig jaar actief in Leuven en TRANSIT bestaat vijftien jaar. Ik vergelijk TRANSIT wel eens met een kraamkliniek. Componisten en musici zijn de ouders, het publiek is de samenleving, het festival de plek waar het nieuwe artistieke product in ideale omstandigheden op de wereld wordt gezet. De ouders en de maatschappij zijn verantwoordelijk voor de groei en bloei: een materniteit of een creatiefestival kan nu eenmaal niet alles doen.

Dit jaar verwacht TRANSIT zeventien nieuwe telgen en voorziet ook opvang voor de allerkleinsten (lees: werken van maximaal tien jaar oud). SPECTRA brengt zowat het beste uit componerend Vlaanderen samen. Nordic Affect, Bozzini Quartet en ELISION Ensemble presenteren spannende muziek uit alle hoeken van de wereld. Ze exporteren de creaties van Thomas Smetryns, Frederik Neyrinck en Serge Verstockt nadien ook wereldwijd. ChampdAction gedijt volop in de TRANSIT biotoop met de tegendraadse muziek van de jongere generatie. En Mauro Pawlowski wilde al lang iets samen doen met Zwerm. Neue Vocalsolisten, ensemble mosaik en videokunstenares Anne Quirynen plaatsen het slotakkoord van de feesteditie 2014 en daarna barst het feestje los.

artistiek directeur Mark Delaere

programmaboek TRANSIT 2014


De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.