Transit

Guy De Bièvre | 1+1+1+2+1+4... | 2012

img
Compositiejaar: 2012

1+1+1+2+1+4... van Guy De Bièvre is een compositie voor vrije bezetting. Het werk heeft een onbepaalde duur en laat heel veel vrijheid aan de uitvoerder. Het technisch niveau van de muzikanten is onbelangrijk. Zowel beginnende musici als gevorderde muzikanten kunnen de compositie inhoudelijk op een creatieve manier invullen.

1+1+1+2+1+4... kan gespeeld worden met kleinere of grotere groepen muzikanten. De eerste uitvoering vond plaats met een gitaarensemble, maar ook andere instrumentengroepen kunnen het werk spelen. Over het werk zegt de componist zelf dat het niet echt wordt gerepeteerd, maar steeds opnieuw wordt ‘uitgevoerd’, en liefst telkens anders. De compositie laat dan ook veel over aan ingevingen op het moment.
Media en bijlages

Uitvoeringsinstructies

Deze compositie werd geschreven voor een gitaarensemble, maar kan eveneens door een ander instrumentarium worden gebracht. Dit kan een stijkensemble zijn, een groep blazers, een groep melodisch slagwerk (marimba, virbrafoon, klokkenspel...), of een mix van dit alles. De compositie hoeft dus zeker niet door alleen gitaren te worden uitgevoerd.


Lees verder »     Download (pdf)     

Technische Fiche

Duur
onbepaald (de eerste uitvoering duurde ruim 25’)

Intstrumentatie
Vrije bezetting, muzikanten van elk technisch niveau kunnen deelnemen.

Ruimtelijke vereisten
Voor dit werk zijn er geen specifieke ruimtelijke vereisten.

Extra benodigdheden
Geen


Lees verder »     Download (pdf)     

Luisterfragment


Programmboektekst TRANSIT

De opdracht van MATRIX om een werk te bedenken voor een onbepaald aantal musici met uiteenlopende technische bekwaamheden past perfect binnen mijn favoriete werk-terrein: dat van de open vorm en de onbepaaldheid. Mijn werken geven doorgaans veel keuzevrijheid aan de uitvoerder, hetgeen toelaat te werken met verschillende technische niveaus. De uitvoerders beslissen immers zelf of ze ‘moeilijke’ passages spelen of zich aan de (heel) eenvoudige houden, of ze allebei combineren. Op deze manier ontstaat de mogelijkheid om – zeer intensief – te werken met een ensemble waarvan de achtergrond, leeftijd en zelfs het aantal van de muzikanten niet van belang is. Met andere woorden, zulk opzet vraagt om een diepgaande exploratie van de opportuniteiten en uitdagingen van de open vorm.
Het is uiteraard een ongewone uitdaging: ik moet het stuk bedenken zonder te weten wie de uitvoerders juist zullen zijn, hoeveel het er zullen zijn en welke hun muzikale en instrumentale kunde zal zijn. Ik moet dus op alles voorbereid zijn en zowel virtuozen als beginnelingen van muziek voorzien die ze boeiend genoeg zullen vinden om er de nodige inspanningen voor te doen. Zo flexibel en open zal het stuk moeten zijn. [G.D.B.]


Lees verder »     

Rechten

MATRIX doet haar best alle rechthebbenden met betrekking tot materiaal op deze website te achterhalen. Wie meent dat zijn/haar materiaal onrechtmatig hier is gebruikt, verzoeken wij ons te contacteren.

Creative Commons License


Lees verder »     

Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

Uitleenmogelijkheden

De partituur en het opnamefragment kan u ook ontlenen uit de collectie van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] te Leuven.

Openingsuren: dinsdag & woensdag (10u-18u), donderdag & vrijdag (14u-18u)

Meer informatie: info@matrix-new-music.be


Meer over de componist

Guy De Bièvre (°Brussel) heeft geen conservatoriumopleiding gevolgd en is als componist, geluidskunstenaar en uitvoerend musicus dan ook volledig autodidact. Niettemin vormde hij zich tot muziektheoreticus aan verschillende academische instellingen. Zo verrichtte hij in 2003-2004 onderzoek naar stationaire klanken in een stedelijke geluidsomgeving aan de Jan Van Eyck Academie in Maastricht en behaalde hij in 2012 een doctoraat over open vorm aan de Brunel University in Londen.

Bron: matrix-new-music.be

Lees meer »De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.