Transit

Martin Valcke | 164 | 2005

img

164 is een compositie van Martin Valcke voor twee accordeons en saxofoonensemble. Het werk werd geschreven als soundtrack bij de gelijknamige film van Erik Thys. De compositie dient steeds met deze film te worden uitgevoerd.


Lees verder »

Niettegenstaande het werk met een saxensemble werd gecreëerd, leent deze flexibele compositie zich uitstekend om ook met andere musici uitgevoerd te worden. De saxofoonpartijen kunnen immers door de meeste andere blaasinstrumenten worden vervangen. Een uitvoering van 164 kan met beperkte technische middelen worden gerealiseerd. Bovendien is het werk op het lijf geschreven van jonge of amateurmuzikanten, die al musicerend kennis kunnen maken met improvisatie, de vaak verborgen mogelijkheden van hun instrument en met hedendaagse speeltechnieken.

Eerste uitvoering: zondag 2 oktober 2005, STUK, Leuven, in het kader van TRANSITMedia en bijlages

Partituur


Film

Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

Uitleenmogelijkheden

De partituur en het opnamefragment kan u ook ontlenen uit de collectie van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] te Leuven.

Openingsuren: dinsdag & woensdag (10u-18u), donderdag & vrijdag (14u-18u)

Meer informatie: info@matrix-new-music.be


Meer over de componist

Voor Martin Valcke betekent "muziek componeren" op zoek gaan naar mogelijkheden om in zijn muziek uitdrukking te geven aan een soort levenskracht of oerwil. Zijn grote voorbeeld daarbij is Beethoven, en de manier waarop hij, onder meer in zijn Vijfde Symfonie, de muziek een heel energetisch karakter weet te geven. Met deze abstracte idee van een levenskracht als essentie van zijn muziek, wil Martin Valcke zich vooral verzetten enerzijds tegen muziek waarin al te hevige emoties centraal staan, zoals bijvoorbeeld in de hoog-romantiek, en anderzijds tegen een te rationele benadering van muziek door onder meer de serialisten.

Bron: matrix-new-music.be

Lees verder »De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.