Transit


Transit 2005 [View this page in English]
Keer terug naar het overzicht

TRANSIT bakent duidelijk af wat nieuwe muziek is: muziek van de 21ste eeuw. Naast enkele werken uit de periode 2001-2004 staan er vooral creaties van compositie-opdrachten (gegeven door het festival zelf) op het programma. Dit maakt van TRANSIT een zenuwcentrum en forum voor nieuwe muziek. Componisten, uitvoerders, journalisten, muziekstudenten en luisteraars uit heel Europa komen jaarlijks naar Leuven om er de polsslag van die actuele muziek te voelen.

Het openingsconcert op vrijdagavond geeft enkele beginnende componisten uit Vlaanderen de kans om zich op dat internationale forum voor te stellen.

Op zaterdag en zondag zijn er telkens een voor-, namiddag- én avondconcert. Tussendoor is er ruimte voor gesprek en debat waarbij de introducties de luisteraar binnenleiden in de muzikale taal van de componisten. Een gevarieerde taal waarin parameters als tijd, textuur, timbre en dynamiek fijnzinnig behandeld worden. Maar ook een taal met opmerkelijke speeltechnieken, beeld, nieuwe instrumenten en technologieën. TRANSIT is het bewijs dat nieuwe muziek eerder een bruisend dan wel een abstract bestaan leidt.De locatie van het STUK en de kleinschaligheid van dit mini-festival dragen ongetwijfeld evenzeer bij tot het succes ervan.


De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.