Transit

Enno Poppe | Buch | 2016

img
Compositiejaar: 2013-2016
Uitgevoerd op Transit door: Quatuor Diotima

Jarenlang dacht ik dat het schrijven van strijkkwartetten niet meer mocht. Ik ben echter vergeten waarom. Wellicht omdat het doordachte strijkkwartet te reactionair of te burgerlijk werd bevonden. Ik ben in een context opgegroeid waarin kamermuziek sowieso geen kans kreeg om representatief te zijn. Strijkkwartetten werden als marginaal beschouwd. Artistieke verzetsbewegingen richtten zich altijd tegen het establishment. Ik vond de kwartetten van Beethoven echter allerminst tot het establishment behoren. Ik zag er veeleer cultuurproducten in die met uitsterven werden bedreigd en zonder steun niet konden overleven. Op een bedreigde diersoort schiet je niet. Een kunstenaar die iets kwetsbaars wil afschaffen, heeft niet begrepen waarvoor je moet vechten.

Buch voor strijkkwartet is geschreven met Pierre Boulez in gedachten. Zijn Livre pour Quatuor is een van de meest grandioze, langste, meest gesloten, meest onbevattelijke en meest overweldigende strijkkwartetten die ik ken. Hoewel ik me al twintig jaar op dit stuk toeleg, heb ik de sleutel nog steeds niet gevonden. Buch is die sleutel zeker niet, maar veeleer een zoektocht en een diepe buiging. Het is opgedragen aan het Quatuor Diotima.

[Enno Poppe]
Media en bijlages

Programmaboek 2016


Download (pdf)     

Instrumentatie

Concert Transit 2016 Labozaal STUK 29 oktober 2016 door Quatuor Diotima.

 

Yun-Peng Zhao - viool

Constance Ronzatti - viool

Franck Chevalier - altviool

Pierre Morlet - cello


Lees verder »     

BIO COMPONIST

Enno Poppe werd geboren op 30 december 1969 in Hemer, Duitsland. Hij studeerde directie en compositie aan de Hochschule der Künste Berlin bij onder anderen Friedrich Goldmann en Gösta Neuwirth. Hiernaast studeerde hij geluidssynthese en algoritmische compositie aan de Technische Universität Berlin en aan ZKM Karlsruhe. Als dirigent is Enno Poppe vaak te zien bij Klangforum Wien, Ensemble MusikFabrik en Ensemble Resonanz. Sinds 1998 is hij ook hoofddirigent van ensemble mosaik. Enno Poppe onderwees compositie aan de Hochschule für Musik Hanns Eisler in Berlijn, bij Darmstädter Ferienkursen für Neue Musik en aan de Impuls Akademie in Graz.


Lees verder »     

audio (quatuor diotima)


Rechten

MATRIX doet haar best alle rechthebbenden met betrekking tot materiaal op deze website te achterhalen. Wie meent dat zijn/haar materiaal onrechtmatig hier is gebruikt, verzoeken wij ons te contacteren.

Creative Commons License 


Lees verder »     
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

UITLEENMOGELIJKHEDEN

Het opnamefragment kan u ook ontlenen uit de collectie van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] te Leuven.

Openingsuren: dinsdag & woensdag (10u-18u), donderdag & vrijdag (14u-18u)

Meer informatie: info@matrix-new-music.be


De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.