Transit

Luc Brewaeys | Eppur si muove | 2017

img
Compositiejaar: 2014
Uitgevoerd op Transit door: HERMESensemble

Eppur si muove. “En toch beweegt ze”, zou Galileo Galilei gemompeld hebben nadat hij (onder dwang van de Kerk) zijn ‘ketterse’ stelling dat de aarde rond de zon draait publiekelijk had afgezworen. Het is een toepasselijke titel voor muziek van een componist bij wie grote beweeglijkheid en energie steeds hand in hand gingen met een statische, solide basis. Luc Brewaeys schreef dit werk in 2014 voor Oxalys, die het creëerde tijdens één van de ‘Festival+’-concerten van Festival 20/21. Het is één van Brewaeys’ laatste werken geworden, intimistisch van sfeer, met meer nadruk op melodische lijnen en minder op theatrale wendingen dan we van Brewaeys’ stijl tot dan gewend waren. De focus op kleur in het kleine ensemble is alomtegenwoordig, met een verrassende rijkdom aan klanken en instrumentcombinaties. Donker en gloedvol tegelijk.

[Maarten Beirens]
Media en bijlages

PROGRAMMABOEK


Instrumentatie

Concert Transit 2017 Soetezaal STUK 20 oktober door HERMESensemble:

Ed Spanjaard - dirigent

Els Mondelaers - zang

Wibert Aerts - viool 

Pieter Jansen - viool 

Marc Tooten - altviool

Stijn Saveniers - cello

Jan Buysschaert - contrabas 

Karin de Fleyt - fluit

Joost Gils - hobo 

Peter Merckx - klarinet 

Nico De Marchi - hoorn


Lees verder »     

BIO COMPONIST

Luc Brewaeys (1959-2015) studied composition with André Laporte in Brussels, Franco Donatoni in Siena and with Brian Ferneyhough in Darmstadt. He met regularly with Iannis Xenakis in the early 1980s. He has won awards in Belgium and abroad, including the Prix de Musique Contemporaine du Québec for his complete oeuvre. Only recently, in 2013, the Flemish Classical Radio station Klara honoured him as Musician of the year.


Lees verder »     

AUDIO (LIVE)


VIDEOFRAGMENT (interview dirigent openingsconcert)

Rechten

MATRIX doet haar best alle rechthebbenden met betrekking tot materiaal op deze website te achterhalen. Wie meent dat zijn/haar materiaal onrechtmatig hier is gebruikt, verzoeken wij ons te contacteren.

Creative Commons License


Lees verder »     
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

UITLEENMOGELIJKHEDEN

Het opnamefragment kan u ook ontlenen uit de collectie van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] te Leuven.

Openingsuren: dinsdag & woensdag (10u-18u), donderdag & vrijdag (14u-18u)

Meer informatie: info@matrix-new-music.be


De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.