Transit

Nicole Lizée | Leave Nothing But Footprints, Break Nothing But Silence | 2017

img
Compositiejaar: 2017
Uitgevoerd op Transit door: Nordic Affect

‘Urbex’ of ‘urban exploring’ is het verkennen en het opgraven van verborgen, verloren, verlaten, vergeten en vergane ruïnes van steden. In dit werk wordt urbex geabsorbeerd in en getransformeerd tot kamermuziek: visueel en klinkend materiaal versmelt met live ensemble. De ‘sound’ van geheime doorgangen en galmende grotten, verborgen valluiken, verkeerde afslagen, labyrintische paden, muf behangpapier, steile trappenhuizen die nergens meer naartoe leiden, ronddwalende spoken en opgeroepen fantomen wordt in dit werk verklankt; het tweede in mijn Urbex-serie. Zaken die ik beschouw als uitlopers van dit fenomeen – primitieve gps-systemen, Google Maps en 8-bitssimulaties – worden ook geïntegreerd als muzikale en visuele bouwstenen waarover de menselijke uitvoerders kunnen klimmen en die zij kunnen ontdekken. 


Lees verder »

De titel verwijst naar de gouden regel van urbex: neem enkel foto’s, laat niets achter behalve voetstappen, en breek niets behalve de stilte. Zo alludeert de titel naar de gevaarlijke en illegale connotaties die geassocieerd worden met de activiteit. Er wordt namelijk van uit gegaan dat iemand die enkel aan urbex doet om te vandaliseren, te stelen, of kapot te maken, geen echte stedelijke ontdekkingsreiziger is. [Nicole Lizée]

Foto: Murray LigthburnMedia en bijlages

PROGRAMMABOEK


Instrumentatie

Concert Transit 2017 Labozaal STUK 21 oktober door Nordic Affect:

Halla Steinunn Stefánsdóttir - viool
Guðrún Hrund Harðardóttir - altviool
Hanna Loftsdóttir - cello
Guðrún Óskarsdóttir - klavecimbel


Lees verder »     

BIO COMPONIST

Nicole Lizée wordt een 'briljante muzikale wetenschapper' genoemd, daarbij geroemd om haar adembenemende verbeelding en vermogen om de generatie X (en daarbuiten) te verwonderen. Lizée creëert nieuwe muziek vanuit een eclectische mix van invloeden waaronder de vroegste MTV-video's, platenspelers, 'rave' cultuur, Hitchcock, Kubrick, de jaren '60, psychedelia en het modernisme uit de zestiger jaren.


Lees verder »     
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

UITLEENMOGELIJKHEDEN

De partituur en het opnamefragment kan u ook ontlenen uit de collectie van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] te Leuven.

Openingsuren: dinsdag & woensdag (10u-18u), donderdag & vrijdag (14u-18u)

Meer informatie: info@matrix-new-music.be


De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.