Transit

Wim Henderickx | Dance of the Gods | 2019

img
Compositiejaar: 2019
Uitgevoerd op Transit door: Drom

In opdracht van Matrix componeerde Wim Henderickx in 2019 dit werk voor DROM, een enthousiaste groep percussionisten onder leiding van Jo Zanders.

De partituur is deels traditioneel genoteerd en anderzijds ook grafisch. De musici krijgen ruimte voor improvisatie, het aleatorische (bewuste gebruik van toeval) is belangrijk in dit stuk.


Lees verder »

De compositie bestaat uit een introductie, vier dansen (Sacred Dance, Trance Dance, Sensual Dance en Dance of the Death) en een epiloog.

De basisideeën voor dit werk zijn grooves en experimentele klankmomenten. Het theatrale en spatiale aspect zijn erg belangrijk bij de uitvoering.

Het instrumentarium bestaat uit trommels, shakers en objects trouvés zoals stenen etc. Ook body percussion en de stemmen van de musici worden ingezet (oerklanken, keelzang, etnisch gebruik van de stem), zodat er opzwepende ritmes en klanken ontstaan. [Wim Henderickx]

Foto © Jonas RoosensMedia en bijlages

PROGRAMMABOEK

partituur

INSTRUMENTATIE

Concert Transit 2019 Soetezaal STUK 19 oktober door MATRIX project ensemble DROM:

Carolina Terrones, Marianne Rentmeesters, Chloë Lambert, Sofia Paschalidis, Laurens Vandevenne, Katrijn Ghysels, Jo Van Bael, Ann Eijkelenburg, Evita Moerenhout - XL Zabumba

Kim Theys, Leen Boets, Marie Taminau, Emilie Saels, Sarah Delanoeije, Leen Wollants, Mari Nietvelt, Veerle Debergh - Dwarse drum

Jasperina Deforce, Kathleen Embrechts, Ilse Van Den Heuvel, Lars Hegemann, Katrien Deryck - Repique de Daka

Katrien Van Gyseghem, Rudi Steegmans, Wouter Achten, Liesbeth Clijmans, Daphné Andre - Snaredrum

Isaura De Norre, Lies Desmet, Zia Demesmaeker, Leen Van Dael, Masa Ceglar - Shekere

Marc Van Treeck - Agogo

Jo Zanders - Repinique


Lees verder »     

BIO COMPONIST

Wim Henderickx studeerde compositie en percussie aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en sonologie aan het IRCAM in Parijs en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Inspiratie uit andere culturen en gebruik van elektronica zijn wederkerende elementen in zijn werk. Zijn werk wordt uitgevoerd door gerenommeerde orkesten, solisten en ensembles. Hij doceert compositie aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en aan het Conservatorium van Amsterdam en is ook hoofddocent van de jaarlijkse zomer-compositiestage SoundMine voor jonge componisten bij Musica, Impulscentrum voor Muziek. Hij ontving diverse nationale en internationale prijzen en in 2015 werd hij benoemd tot lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België (KVAB) voor Wetenschappen en Kunsten.


Lees verder »     

FOTO'S


© Evi Clerckx
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.