Transit


Transit 2019 [View this page in English]
Keer terug naar het overzicht

Als er één constante factor is in vijf jaar Transit programmeren, dan is het een onbedwingbare sympathie voor roekeloze keuzes en wilde plannen. Wanneer het festival nadert en de gevolgen van die avontuurlijke dadendrang concreet worden – en er bijvoorbeeld plots een verzameling opblaasbare vissen en kartonnen dozen het festivalkantoor inpalmt – komt er onvermijdelijk een moment waarop ‘waar zijn we nu aan begonnen?’ door je hoofd flitst. Maar dat is dan weer op slag vergeten zodra daar op het podium de begeesterende resultaten van te beleven zijn.

Dus natuurlijk zijn we één en al oor wanneer Wieland Hoban komt vertellen over zijn droom om voor fretless elektrische gitaar en ensemble te componeren, als we voor het eerst de poëtisch-theatrale verbeelding van Mayke Nas naar Leuven kunnen halen, wanneer de mensen van PIANOGUIDE beloven onvermoede kanten van hun instrumenten te exploreren of wanneer we matchmaker kunnen spelen tussen componiste Claudia Molitor en lokale held Gerrit Valckenaers. En dan voelt het goed voor ons eigen mentale evenwicht om tussen al die wilde plannen ook ‘gewoon’ enkele bestaande werken te weven die het volop verdienen om nog eens opnieuw gehoord te worden: Wim Henderickx, Annelies Van Parys, Rebecca Saunders, het verbluffende saxofoonkwartet van Simon Martin en zelfs een laat-20e-eeuws werk van Luc Brewaeys. Want avontuurlijk inzetten op creatie heeft pas zin als je ook bijdraagt aan een duurzaam verder bestaan van de uitmuntende recente muziek die ooit als wild plan begonnen is.

Maarten Beirens, artistiek directeur 


De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.