Transit

Ashley Fure | Therefore I Was | 2019

img
Compositiejaar: 2012
Uitgevoerd op Transit door: Ensemble Interface

Mijn grootmoeder had vergevorderde Parkinson. Ondanks de oppervlaktesymptomen was haar ziekte niet doorgedrongen in het spierweefsel. Haar lichaam werkte, haar geest werkte, maar het systeem dat boodschappen tussen de twee doorgeeft, werkte niet. Ze wist hoe ze wou bewegen, maar kon haar spieren niet aanzetten tot die beweging. Ze wist hoe ze wou bewegen, maar kon haar spieren niet aanzetten tot die beweging. 


Lees verder »

Ze wist wat ze voelde, maar ze kon de oorzaak van haar emoties niet duiden. Ze leefde in een radicale dissociatie, een breuk tussen intentie en uitvoering die zo diepgaand was, dat de eenvoudigste handelingen een onmogelijke inspanning vergden. Dit gevoel van dissociatie doorrijgt Therefore I Was. Je kan het zien in de ledematen van de cellist terwijl ze wegtrekken van de noodzakelijke bewegingen om stabiele tonen te spelen. Je zal het horen terwijl de muzikanten zoeken naar een gezamenlijke adem waarrond ze kunnen samenkomen. De muziek beweegt tussen twee esthetische polen: de ene zuigt het instrument naar de stilte; de ander ankert de gestes in een angstig, agressief fundament. Deze beweging weerspiegelt de crisis die ik mijn grootmoeder zag doormaken. Het leven waar ze zich onverbiddelijk aan vastklampte was hard en onverbiddelijk. Op zo’n momenten kan de wil om te leven irrationeel lijken, of zelfs onmenselijk. En toch, op de een of andere manier, prachtig en ongegeneerd menselijk.

Therefore I Was werd geschreven in opdracht van de Alice and Harry Eiler Foundation na ontvangst van de Jezek Prize in 2010. Het werd gecreëerd door Talea Ensemble op 4 maart 2012. [Ashley Fure]

Foto © Daniel DorsaMedia en bijlages

PROGRAMMABOEK

partituur

INSTRUMENTATIE

Concert Transit 2019 Studio STUK 19 oktober door Ensemble Interface:

Maurice Donnet-Monay - dirigent

Christophe Mathias - cello
Anna D’Errico - piano
João Carlos Pacheco - percussie


Lees verder »     

BIO COMPONIST

Ashley Fure (°1982) is een Amerikaanse componist en installatiekunstenaar. Haar werk onderzoekt de kinetische bronnen van klank, met een speciale focus op de lichamelijkheid van het musiceren en  het chaotische gedrag van rauw akoestisch materiaal. Ze behaalde een doctoraat in de muziekcompositie aan de Harvard University en startte in 2015 als assistent professor aan het Dartmouth College Music Department. In 2016 was ze finaliste voor de Pulitzer Prize in Music, en eerder ontving ze o.a. reeds een Lincolgn Center Emerging Artist Award, een Guggenheim beurs en een Fulbright beurs in Frankrijk.


Lees verder »     
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

UITLEENMOGELIJKHEDEN

De partituur en het opnamefragment kan u ook ontlenen uit de collectie van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] te Leuven.

Openingsuren: dinsdag & woensdag (10u-18u), donderdag & vrijdag (14u-18u)

Meer informatie: info@matrix-new-music.be


De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.