Transit

Vykintas Baltakas | Neon Sea | 2019

img
Compositiejaar: 2019
Uitgevoerd op Transit door: HERMESensemble

De compositie balanceert tussen levend en levenloos geluid: een smalle spanningsboog waar dood en leven moeilijk te onderscheiden zijn. Neon is een chemisch element, een kleurloos, geurloos inert monoatomair edelgas – onder standaardvoorwaarden – met ongeveer tweederde de densiteit van lucht.


Lees verder »

De naam ‘neon’ is afgeleid van het Griekse woord νέος (neos), wat ‘nieuw’ betekent. Het zoemen van een neonlamp is het uitgangspunt van deze compositie, waarin de live instrumenten ongemerkt overnemen.

Dit werk werd opgestart door fluitiste Karin de Fleyt. In het creatieve proces transformeerde het originele idee – een werk voor fluit solo en ensemble – naar een fluitachtige klank, die bekomen wordt door het met elkaar versmelten en vervormen van de klank van alle instrumenten van het ensemble: fluit, klarinet, altviool, cello en percussie. Het ensemble wordt hier beschouwd als spectrum van het soloinstrument. [Vykintas Baltakas]

Foto © Joana SulaviciuteMedia en bijlages

PROGRAMMABOEK

partituur

INSTRUMENTATIE

Concert Transit 2019 Soetezaal STUK 20 oktober door HERMESensemble

 

Manoj Kamps - dirigent

Mireille Capelle - mezzo

Karin de Fleyt - fluit solo


Lees verder »     

BIO COMPONIST

Vykintas Baltakas (Vilnius, 1972) is een muzikale Scheherazade. Zijn muziek sleept je mee, refereert aan zichzelf, vloeit uit en vindt zichzelf opnieuw uit, om soms terug te keren naar waar ze begon. Baltakas weeft muzikale verhalen als een delicaat netwerk. In 1993 verhuisde hij naar Karlsruhe, Duitsland, waar hij compositie studeerde bij Wolfgang Rihm en directie bij Andreas Weiss. Van 1994 tot 1997 werkte hij ook met Peter Eötvös aan de Muziekacademie in Karlsruhe en aan het Internationale Instituut voor Hongaarse Componisten. Hij stelt dat men, als componist én dirigent, “de muziek kan beïnvloeden, ideeën suggereren, richting geven en beslissingen kan maken. Je geeft impulsen, maar je krijgt ook impulsen terug van de muziek die je weerom verwerkt en terugkaatst.”


Lees verder »     

Rechten

MATRIX doet haar best alle rechthebbenden met betrekking tot materiaal op deze website te achterhalen. Wie meent dat zijn/haar materiaal onrechtmatig hier is gebruikt, verzoeken wij ons te contacteren.

Creative Commons License


Lees verder »     
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

UITLEENMOGELIJKHEDEN

Het opnamefragment kan u ook ontlenen uit de collectie van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] te Leuven.

Openingsuren: dinsdag & woensdag (10u-18u), donderdag & vrijdag (14u-18u)

Meer informatie: info@matrix-new-music.be


De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.