Transit

Wieland Hoban | Razor’s Edge | 2019

img
Compositiejaar: 2019
Uitgevoerd op Transit door: Ensemble Interface & Nico Couck

De essentie van Razor’s Edge is metaalachtig. De snaren van de elektrische gitaar zijn uit metaal gemaakt: ze zijn glad en glanzend. Het instrument dat hier gebruikt wordt, heeft echter geen metalen fretten, zoals normale gitaren. In plaats daarvan combineert het instrument de gladheid van de metalen snaren met de gladheid van toonhoogte die haar fretloosheid mogelijk maakt.


Lees verder »

De rondingen en wendingen van haar lijnen, vaak omgekeerd of onderbroken door samengestelde acties, volgen paden langs de rand van een al even glad oppervlak.

Het scheermes uit de titel is niet recht, maar is licht gebogen – het soort vlijmscherpe mes dat traditioneel door barbiers wordt gebruikt. Deze metaalachtige wereld wordt versterkt door de percussiesectie, die volledig uit metalen instrumenten bestaat – inclusief een mes en een slijpstaaf, die samen een extra gelaagdheid toevoegen aan het metaalcomplex: die van glijden en gladheid. De klanken van het schrapen langs een pianosnaar, het poetsen van een gong, het slijpen van een mes en het glissando op een metalen snaar vormen samen één familie, die tevens ook symbool staat voor het hele ensemble: een familie van metaal. [Wieland Hoban]Media en bijlages

PROGRAMMABOEK


INSTRUMENTATIE

Concert Transit 2019 Studio STUK 19 oktober door Ensemble Interface:

Nico Couck - fretless elektrische gitaar

Maurice Donnet-Monay - dirigent

Bettina Berger - fluiten
Hugo Queirós - klarinetten
Christophe Mathias - cello
William Overcash - viool
Anna D’Errico - piano
João Carlos Pacheco - percussie


Lees verder »     

BIO COMPONIST

Wieland Hoban werd geboren in Londen in 1978. Hij studeerde compositie bij Isabel Mundry, Hans Zender en Gerhard Müller-Hornbach aan de Frankfurt Academy of Music and Performing Arts. Zijn werk wordt internationaal uitgevoerd en hij werkte reeds samen met groepen als Ensemble SurPlus, Ensemble Mosaik en ChampdAction, maar ook met solisten als Ian Pace (piano), Arne Deforce (cello) en Carin Levine (fluit). In zijn muziek streeft hij ernaar een meerlagige kwaliteit te bekomen die de immer veranderlijke vloed van onze percepties en bewustzijn weerspiegelt, om tegelijkertijd iets onbevattelijks te suggereren dat op de achtergrond sluimert, maar onbenoembaar blijft. 


Lees verder »     

VIDEOFRAGMENT 1 (LIVE)

VIDEOFRAGMENT 2 (LIVE)

FOTO

partituur

© Evi Clerckx

Rechten

MATRIX doet haar best alle rechthebbenden met betrekking tot materiaal op deze website te achterhalen. Wie meent dat zijn/haar materiaal onrechtmatig hier is gebruikt, verzoeken wij ons te contacteren.

Creative Commons License


Lees verder »     
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

UITLEENMOGELIJKHEDEN

De partituur en het opnamefragment kan u ook ontlenen uit de collectie van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] te Leuven.

Openingsuren: dinsdag & woensdag (10u-18u), donderdag & vrijdag (14u-18u)

Meer informatie: info@matrix-new-music.be


De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.