Transit

Wim Henderickx | ATLANTIC WALL | 2019

img
Compositiejaar: 2012
Uitgevoerd op Transit door: HERMESensemble

ATLANTIC WALL voor 7 musici, elektronica en video werd een mooi vervolg op de werken die Wim Henderickx de voorbije jaren voor het HERMESensemble componeerde. In deze compositie wil hij het gebruik van live elektronica perfect laten versmelten met de instrumenten in combinatie met de video van Kurt Ralske.


Lees verder »

Ook het nadere exploreren van het concept 'klank en resonantie' en het uitvoerige verkennen van de stem spelen in dit werk een grote rol. De natuurelementen water en vuur vormen de onderliggende kracht.

ATLANTIC WALL is een terugblik naar de gruwelen van de oorlog maar dan op een introspectieve manier. Het wil de diepmenselijke pijn sublimeren in een bijna spirituele beleving. Oorlog wordt in relatie gebracht met mededogen.

De afwisseling van leegte en volheid vormen het basisidee van deze compositie.
Als ondertitel koos Wim Henderickx VOIX DE L'OMBRE omdat het idee van de toon en zijn schaduw tevens een belangrijk uitgangspunt was tijdens het creatieproces. De elektronica werd gerealiseerd in samenwerking met Jorrit Tamminga. [Wim Henderickx]

Foto © Jonas RoosensMedia en bijlages

PROGRAMMABOEK

partituur

INSTRUMENTATIE

Concert Transit 2019 Soetezaal STUK 20 oktober door HERMESensemble

 

Manoj Kamps - dirigent

Mireille Capelle - mezzo

Karin de Fleyt - fluit solo


Lees verder »     

BIO COMPONIST

Wim Henderickx studeerde compositie en percussie aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en sonologie aan het IRCAM in Parijs en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Inspiratie uit andere culturen en gebruik van elektronica zijn wederkerende elementen in zijn werk. Zijn werk wordt uitgevoerd door gerenommeerde orkesten, solisten en ensembles. Hij doceert compositie aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en aan het Conservatorium van Amsterdam en is ook hoofddocent van de jaarlijkse zomer-compositiestage SoundMine voor jonge componisten bij Musica, Impulscentrum voor Muziek. Hij ontving diverse nationale en internationale prijzen en in 2015 werd hij benoemd tot lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België (KVAB) voor Wetenschappen en Kunsten.


Lees verder »     

VIDEOFRAGMENT Kurt Ralske (PART I)

AUDIOFRAGMENT (PART I)

AUDIOFRAGMENT (PART II)

AUDIOFRAGMENT (Epilogue)


FOTO

partituur

© Veerle Deknopper

Rechten

MATRIX doet haar best alle rechthebbenden met betrekking tot materiaal op deze website te achterhalen. Wie meent dat zijn/haar materiaal onrechtmatig hier is gebruikt, verzoeken wij ons te contacteren.

Creative Commons License


Lees verder »     
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

UITLEENMOGELIJKHEDEN

De partituur en het opnamefragment kan u ook ontlenen uit de collectie van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] te Leuven.

Openingsuren: dinsdag & woensdag (10u-18u), donderdag & vrijdag (14u-18u)

Meer informatie: info@matrix-new-music.be


De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.