Transit


Transit 2006 [View this page in English]
Keer terug naar het overzicht

TRANSIT kiest vastberaden voor muziek van de 21ste eeuw: hedendaagse of nieuwe muziek in de meest letterlijke
betekenis van het woord. TRANSIT is een creatiefestival en gaf voor de editie 2006 zelf heel wat compositieopdrachten
aan componisten uit Duitsland, Frankrijk, Vlaanderen, Canada en de Verenigde Staten. Naast elf creaties presenteert het festival vijf recente werken, met als blikvanger Farben der Frühe (2005) voor zeven concertvleugels van Mathias Spahlinger.

Nieuw is de nauwere samenwerking met STUK. TRANSIT is er niet alleen te gast, maar plaatst ook een muzikaal orgelpunt achter de STUK-tentoonstelling van Maarten Vanvolsem en co-produceert de nieuwe dansvoorstelling van Arco Renz.  TRANSIT tast daarmee samen met de componisten de grenzen af tussen muziek en andere kunstvormen.

Champ d’Action en Het Collectief spelen een dubbelconcert tijdens de openingsavond. Bl!ndman junior [4x4]sax maakt zijn première op TRANSIT, net zoals het schitterende Canadese Trio Fibonacci. Op zaterdag gebruiken het Schlagquartett Köln en het percussie-ensemble van Miquel Bernat slaande argumenten om de vitaliteit en verscheidenheid van de hedendaagse muziek te laten horen. Tijdens het slotconcert wordt het kruim van de Vlaamse pianisten actief in hedendaagse muziek, samengebracht rond Jan Michiels.

Heel wat randactiviteiten omkaderen dit nieuwe muziekfeest: een jongerenproject, een lezing, een debat en verhelderende introducties op alle concerten.


De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.