Transit

Lisa Streich | Pietà | 2018

img
Compositiejaar: 2018
Uitgevoerd op Transit door: Nadar Ensemble

Het is dat specifieke ogenblik in het denken wanneer de gedachte aan de ernst van het leven samenvalt met het geluk van het alledaagse bestaan, dat ogenblik waarop je de puls van de oneindigheid voelt in de verbinding van die gedachten en je je er voor een fractie van een seconde aan kan aanpassen met geometrische accuratesse - het is net op dat moment, dat de assen roteren.

Het draaien van de schroeven in het vlees wordt gecontrasteerd met een afgeleide van een van mijn favoriete Yiddische liederen Chiribim, Chiribom. En ononderbroken draait het wiel, en raakt het de snaren zonder exclusie van het tijdelijke toe te staan.

Het stuk denkt ook na over een Pietà door de Franse schilder Bouguereau uit 1876, de enige Pietà die ik ken, waarin ik een feministe zie. [Lisa Streich]
Media en bijlages

PROGRAMMABOEK


Instrumentatie

Concert Transit 2018 Labozaal STUK 13 oktober door Nadar Ensemble:

Marieke Berendsen - scenografie, viool, motors
Katrien Gaelens - fluit, motors
Yves Goemaere - percussie, motors
Wannes Gonnissen - sound
Pieter Matthynssens - artistieke leiding, cello, motors
Elisa Medinilla - piano, motors
Thomas Moore - productieleiding, hoorn, motors
Bertel Schollaert - saxofoon, motors
Dries Tack - klarinet, motors
Stefan Prins - artistieke leiding
Rebecca Diependaele/Veerle Vervoort - zakelijke leiding


Lees verder »     

BIO COMPONIST

Lisa Streich werd geboren in 1985 in Norra Råda, Zweden. Ze studeerde compositie en orgel in Berlijn, Stockholm, Salzburg, Parijs en Keulen. Haar werken werden uitgevoerd door verschillende grote orkesten en ensembles, onder andere in Zweden, Duitsland, Israël, Frankrijk, Japan, Canada en de VS. Streich won verschillende prijzen en beurzen, waaronder de Bernd Alois Zimmerman prijs. In april 2018 verscheen een eerste portretalbum op het label WERGO/Edition zeitgenössische Musik.


Lees verder »     

VIDEOFRAGMENT (LIVE in Concertgebouw Brugge)

videofragment met partituur

FOTO'S


© Mark Rietveld

Rechten

MATRIX doet haar best alle rechthebbenden met betrekking tot materiaal op deze website te achterhalen. Wie meent dat zijn/haar materiaal onrechtmatig hier is gebruikt, verzoeken wij ons te contacteren.

Creative Commons License


Lees verder »     
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

UITLEENMOGELIJKHEDEN

De partituur en het opnamefragment kan u ook ontlenen uit de collectie van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] te Leuven.

Openingsuren: dinsdag & woensdag (10u-18u), donderdag & vrijdag (14u-18u)

Meer informatie: info@matrix-new-music.be


De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.