Transit

Stefan Van Eycken | Landscape with absent figures | 2018

img
Compositiejaar: 2018
Uitgevoerd op Transit door: Quatuor Bozzini

Landscape with absent figures haalt zijn inspiratie (en titel) uit het werk van Zwitsers dichter Philippe Jaccottet, wiens esthetische ethos van “bescheiden aandacht aan beperkte zaken” aansluit bij mijn eigen bekommernissen in muziek. Op dezelfde manier waarop Jaccottets poëzie gegrond is in de natuur, zonder louter descriptief te zijn, komt mijn melodisch, harmonisch, ritmisch en timbremateriaal uit de aangewende muziekinstrumenten, (hopelijk) zonder een loutere beschrijving te geven van hun eigenschappen.

 


Lees verder »

Andere inspiratiebronnen voor dit werk zijn houtgravures (en in het bijzonder de nachtelijke landschappen) van Hasui Kawase en films van Firokazu Kore-eda, die vaak afwezige figuren centraal stellen.

Een stelling van de Canadese violist en componist Eyvind Kang diende als leidraad doorheen dit compositieproces: “Ik geloof dat muziek aan de bomen moet groeien, om als een vrucht geplukt te worden zonder de extravagantie van de oogst.” Hoewel het niet echt past bij compositie die afhankelijk is van notatie, of misschien net daarom, leek het me belangrijk deze attitude ten opzichte van het creatieve proces aan te nemen. Landscape with absent figures is geschreven voor Quatuor Bozzini, met wie ik in 2011 de eer had te werken aan mijn stuk Hotel Petanque, 1973 voor strijkkwartet en zes percussionisten.

[Stefan Van Eycken]Media en bijlages

PROGRAMMABOEK


Instrumentatie

Concert Transit 2018 Labozaal STUK 14 oktober door Quatuor Bozzini:

Clemens Merkel -  viool
Alissa Cheung - viool
Stephanie Bozzini - altviool
Isabelle Bozzini - cello

 

 


Lees verder »     

BIO COMPONIST

Stefan Van Eycken (°1975) studeerde musicologie aan de KU Leuven, volgde zomercursussen in Engelse literatuur aan de universiteit van Edinburgh en compositie in Avignon bij Marco Stroppa. In 1997 vatte hij een studie over het werk van Brian Ferneyhough aan in Edinburgh aan de Faculty of Music, waar hij eveneens analyse en esthetiek van hedendaagse muziek doceerde. In 2000, trok hij naar Japan om de muziek van Yuji Takahashi te bestuderen, waar hij nog steeds woont en werkt.


Lees verder »     
Ook interessant...

Kijk ook eens naar deze werken

UITLEENMOGELIJKHEDEN

De partituur en het opnamefragment kan u ook ontlenen uit de collectie van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] te Leuven.

Openingsuren: dinsdag & woensdag (10u-18u), donderdag & vrijdag (14u-18u)

Meer informatie: info@matrix-new-music.be


De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.