Transit


Transit 2011 [View this page in English]
Keer terug naar het overzicht

Aandacht voor creatie en een goede mix tussen Vlaamse en internationale nieuwe muziek zijn al enkele jaren het waarmerk van het druk bezochte TRANSITfestival. Ook in 2011 belooft het programma weerom spannende concerten. Negen creaties van piepjonge, jonge en iets minder jonge Vlaamse componisten met ernaast elf creaties van een uitgelezen gezelschap van buitenlandse componisten. Bij de ensembles is alleen Spectra een ouwe getrouwe, de andere maken hun debuut op TRANSIT. En wat voor ensembles (!): Neue Vocalsolisten, ELISION ensemble, Quatuor Bozzini, Ensemble Recherche... Uniek is het keyboard concert met solowerk voor accordeon (Luka Juhart), bayan (An Raskin) en virtueel harmonium (Ernst Surberg).

De Lecture+Recital focust op IJsland en het debat bediscussieert nieuwe muziek binnen de openbare omroep met radioverantwoordelijken uit Europa. Drie coproducties onderstrepen het internationale karakter van TRANSIT: met November Music Nederland, Huddersfield Contemporary Music Festival en Reykjavik Dark Music Days. Een tendens die voorbereidt op 2012 wanneer TRANSIT helemaal in het teken zal staan van de World Music Days. De International Society for Contemporary Music (ISCM) organiseert deze wereldtentoonstelling van de hedendaagse muziek jaarlijks in een ander land. Na een openingsavond in Brussel zal dit prestigieuze muziekfeest van vrijdag 26 oktober tot zondag 28 oktober 2012 in Leuven kamperen. Maar eerst: welkom op de editie 2011!

artistiek directeur Mark Delaere


De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.