Transit


Transit 2015 [View this page in English]
Keer terug naar het overzicht

Zoals ieder jaar biedt Transit een dwarsdoorsnede van wat er in de nieuwe muziek beweegt. Alternatieve geluiden, onconventionele elementen en avontuurlijke keuzes staan daarbij voorop. We kijken uit naar de ontdekking van nieuwe componisten, de bevestiging van gekende namen en het Transitdebuut van onder meer het Talea-ensemble, het LAPS ensemble, de Tiptoe Company.

Maar bovenal is deze editie van Transit er misschien wel één van contrasten. De rock-fantasie van Peter Ablinger staat tegenover het verfijnde klassieke vakmanschap van Vykintas Baltakas, de digitale laptop-werld van het LAPS ensemble staat tegenover het piano-en-liedrecital van het slotconcert, de klankfantasie van Pierluigi Billone en Tim Mariën staat tegenover de theatrale gekte van Alexander Schubert en Alexander Khubeev. Hoewel het bij het samenstellen niet de bedoeling was, blijkt deze editie ook alle generaties te overspannen met bij de mix van jonge talenten en gevestigde componisten ook twee absolute groottmeesters die toevallig dit jaar ook een belangrijke verjaardag vieren: Georges Aperghis (70) en Helmut Lachenmann (80). de vitale kracht van hun werk bewijst dat leeftijd in nieuwe muziek er niet toe doet. De scherpte van de nieuwe ideeën en de muzikale slagkracht des te meer.

Maarten Beirens - artistiek directeur

programmaboek Transit 2015


De TRANSIT collectie is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], in samenwerking met Festival 20/21 en met de steun van Stad Leuven.